Fin tolkning av Johannespassionen

The Passion of St John kom att bli ett av Sven-David Sandströms sista verk. Han skrev det 2016 några år före sin död 2019.

Den sakrala musiken var en hörnsten i Sven-David Sandströms tonsättargärning. 1982 uruppfördes hans viktiga och kontroversiella Requiem: De ur alla minnen fallna, 1994 kom mastodontverket High Mass, 2004 kom hans Juloratorium och 2005 Magnificat. 2008 fick han i uppdrag av Stockholms domkyrkoförsamling att skriva ny musik till kyrkoårets samtliga söndagar.

The Passion of St John visar på en slutpunkt i Sven-David Sandströms utveckling. Under 1970-talet skrev han i en modernistisk stil, komplex i notationen och tekniskt svår för musikerna. Följande decennium ändrade han stilen mot började han skriva mer intuitivt och nyromantiskt och renodlade detta ytterligare under senare år. Hans Johannespassion är enkel och ren i tonspråket, stilla i tempot och helt i avsaknad av disharmonier och starka skiftningar i dynamik och tempo. Ställvis är det på snudd till monotont men dialogen med tuban mot stråkmusiker och kör ger en inre spänning som lyfter verket.

Även om verket låter enkelt kräver det en hel del av sina utövare och man måste säga att framförandet var av hög klass. De två professionella sångarna alten Maria Streiffert och barytonen Olle Persson gav tolkningen en kraftfull profil och Petri Sångare fyllde ut med tät körklang och fina solopassager av flera av körmedlemmarna, Friiskvartetten var exakt i sina stämmor och Kristoffer Bröte förvaltade den intrikata tubastämman helt föredömligt.

Det är modigt av Petri Sångare och deras dirigent Karin Oldgren att ge sig på ett så här avancerat verk. Men resultatet visar att kunnandet är lika högt som självförtroendet. Man får hoppas på fler framträdanden i samma höga klass.

THE PASSION OF ST JOHN

av Sven-David Sandström med libretto av Jakob Holtze, eftet Johannnesevangeliet i Nya Testamentet

Petri Sångare; dirigent Karin Oldgren

Solister: Maria Streijffert, Olle Persson; solister ur kören: Isac Johansson, Love Becker, Karl Fredrik Björkhem, Anne Udén, Torgny Centre, Joel Nilsson, Carl-Johan Wallentin, Tove Carlsson, Tora Elding Larsson, Julia Sassersson, Mona Forzelius, Elisabeth Eneroth, Sara Modig, Maria Björkhem, Susanne Lindberg, Maria Casagrande, Elsa Bergel, Louise Ljunglöf

Friiskvartetten: Clara Bjerhag, Lovisa Kowalczy, Jonathan Åkesson, Johanna Hydén Lander

Krisfoffer Bröte, tuba

S.t Petri kyrka 24 mars 2024

Lämna en kommentar