En doft från fordom

En skrattspegel från förra sekelskiftet med medier, konstiga människor och än konstigare maskiner, allt ledsagat av musik som rör sig i väldiga bågar från minimalism till svulstig romantik, och dekorerad av murrigt mörker. Så blir det sammanfattade intrycket av Andefabriken, en tvåaktsopera med musik av Daniel Nelson till Tuvalisa Rangströms och Magnus Lindmans libretto.

Medier och spiritism, det vill säga kontakt med andar och döda människor var en modefluga vid 1800-talets slut. I vår så kallat upplysta tid borde sådana företeelser inte förekomma men det gör de, även om benämningarna blivit annorlunda. Ur den synvinkeln blir den minst sagt snurriga handlingen rykande aktuell, och komiken högst påtaglig när den skildras med den tidiga stumfilmens formspråk: svartvita kontraster och överdriven gestik.

Musiken är ställvis maskinmässigt långtråkig, mer ljudeffekter än harmonier. Mån så plötsligt blommar den ut i expressiva arior, maskinerna förvandlas till människor med människornas alla känslor. Ingrid Tobiassons framställning av ”spiritistmamman” Madame Kolthoff är fascinerande, elegant bakslug och med perfekt mezzo och Minna Tägil och Rebecka Wallmark som syskonen Alice och Lilly är rent ljuvliga i sina solistpartier. Nämnas extra bör också Gustav Johansson, en riktig stumfilmspolis med mäktig bas.

Andefabriken är ett av flera uruppföranden inom Vadstena-Akademiens ramar. Kanske inte det som sätter sig djupast i minnet, men ett välgjort stycke musikdramatik som absolut förtjänar att uppföras igen.

Vadstena- Akademien 2023

ANDEFABRIKEN

opera av Daniel Nelson med libretto av Tuvalisa Rangström och Magnus Lindman

Dirigent: Joachim Gustafsson

Regi: Nils Spangenberg

Scenografi och ljus: Bengt Gomér

Kostym: Nina Sandström

Mask och peruk: Ann-Charlotte Reinhold

Koreografi: Clara Svärd

Solister: Ingrid Tobiasson, Minna Tägil, Rebecka Wallroth,Mattias Gunnari, Clifford Lewis, Annie Foon, David Risberg, Gustav Johansson.

Urpremiär i Bröllopssalen på Vadstena slott 21 juli 2023

Lämna en kommentar